Lato to magiczny okres w roku – pełen radości, beztroski… i świeżych owoców! Chyba każdy z nas marzy o zamknięciu cudownych smaków lata w słoiku i zachowaniu ich na zimowe wieczory. Letnie przetwory są podstawą wielu naszych śniadań w Veranda Breakfast, dlatego właśnie lato to dla nas gorący czas w kuchni! Jak je przygotować?
Znajdź przepis na letnie przetwory
Na początku musisz mieć plan! Chociaż spontaniczność w kuchni może stworzyć zaskakujące rzeczy, w przypadku przetworów warto znaleźć odpowiedni przepis, który wykorzystamy. Dobry przepis przyda się szczególnie jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z konfiturami i dżemami. My mamy swój sekretny przepis, który w naszej rodzinie jest przekazywany od pokoleń i niezmiennie cieszy przecudownym smakiem. Po kilku próbach na pewno znajdziesz swój własny smak i sposób na przyrządzanie przetworów. Na początek skorzystaj z czegoś sprawdzonego – podpytaj znajomych, poszukaj w internecie lub odwiedź księgarnię i kup książkę kucharską.
Wybierz najlepsze produkty
Oczywiście najważniejszy nie jest przepis, a produkty których użyjemy. Najlepsze owoce znajdziesz na pewno w swoim ogródku, o który dbasz jak nikt inny. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, znajdź dostawców, którym zależy na najlepszej jakości i naturalnej hodowli. Przejdź się na lokalny ryneczek – z pewnością znajdziesz tu sadowników i ogrodników, którzy stawiają przede wszystkim na zdrowie i świeżość. W lipcu czekają na nas morele, jeżyny, agrest, porzeczki, brzoskwinie, czy wiśnie. Sprawdź dokładnie wybrane owoce – nawet najmniejsza pleśń może zepsuć Twoje przetwory. Pamiętaj o przygotowaniu słoików i dużego garnka z grubym dnem. Słoiki po innych produktach wystarczy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
Niech się dzieje!
Wszystko przygotowane? Czas na właściwe działania! Konfitury przygotowujemy w proporcjach 1:1, to oznacza, że na trzy kilo owoców, potrzebować będziemy trzy kilo cukru. Owoce wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Pilnuj swojej mikstury do momentu, w którym przyjmie półpłynną postać – owoce będą wtedy już gotowe do przełożenia do słoików. Zamknij szczelnie słoiki i przejdź do pasteryzacji. To bardzo ważny proces – w ten sposób zapobiegamy rozwojowi drobnoustrojów i naturalnie konserwujemy nasze wyroby. Słoiki z przetworami gotujemy przez jakiś czas, odwracając je w pewnym momencie do góry dnem. Pamiętaj tylko, żeby temperaturę zmieniać słoikom powoli – nie wkładaj i nie wyjmuj ich bezpośrednio z wrzątku, inaczej mogą pęknąć. Gotowe? Przechowuj konfitury w temperaturze 10-15 stopni Celsjusza i ciesz się swoimi przetworami całą zimę!
ForRestowe przetwory
Pamiętasz rodzinny przepis, o którym pisaliśmy? Chcemy się nim dzielić, dlatego właśnie znajdziesz przetwory w naszym menu. Jeśli Ci zasmakują, są dostępne dla naszych Gości osobno. Zapytaj o nasze przetwory i skosztuj wspaniałych, niezapomnianych smaków dzieciństwa. Co znajdziesz w ForRest? Poczęstujemy Cię marmoladą z mirabelek i z owoców leśnych, w której poczujesz truskawki, czerwoną porzeczkę i malinę. Jesteś fanem pikli? Czekają na Ciebie pikle z ogórków w różnej odsłonie – tradycyjne i na ostro. Znajdziesz też paprykę konserwową w zalewie i pikle z chili! Zapraszamy!