+48 795 442 384
Rezerwacja Online
Rezerwacja

Polska tradycja często opiera się na suto zastawionych stołach. Nie inaczej jest podczas Świąt Wielkiej Nocy – zgodnie z dawnymi przekonaniami, w Wielkanoc wszyscy powinni najeść się do syta! O to nie trudno, po Wielkim Poście czas na ucztę, a świąteczne dania dają szerokie pole do popisu.

Pogrzeb śledzia

Początek Wielkiego Postu wiązał się kiedyś na pozbywaniu się z domu wszystkich naczyń, patelni i innych przyrządów, które używane były przy smażeniu mięsa. Taki rytuał sprzątania był wyznacznikiem początku królowania śledzia i postnego żurku. Gdy okres postu kończył się, a na stoły wracały kiełbasy i innego rodzaju mięsne potrawy, odbywał się pogrzeb śledzia. Rybie szkielety były uroczyście grzebane w ziemi. Stąd właśnie niechęć do ryb na wielkanocnym stole – ludzie mieli dość rybnych potraw, które jedli cały post. Święta były zatem triumfalnym powrotem potraw mięsnych.

Pisanki

Pisanki to chyba najbardziej charakterystyczny element Wielkanocy. W zależności od regionu Polski istnieją różne techniki i wzory wykorzystywane do ich powstawania. Najprostszą metodą jest oczywiście barwienie jajek na jednolity kolor – zwykle używa się do tego naturalnych barwników: łupin cebuli, kory jabłoni, soku z buraka czy wywaru z dyni i marchwi. Kolorowe jajka uzyskane tą metodą to kraszanki. Niezależnie od sposobu zdobienia jajek, zwyczaj nakazuje by jedna z pisanek była czerwona. Wyjaśnień tej tradycji jest wiele – według niektórych jajka w gospodarstwie Marii Magdaleny zabarwiły się na ten kolor gdy ta wróciła z grobu Jezusa. Bardziej logicznym wytłumaczeniem jest skojarzenie, które przywołuje czerwień – kolor krwi. Krew oznacza życie i witalność, a zatem może nawiązywać do zmartwychwstania. Niezależnie od symboliki, kolorowe jajka stanowią najważniejszy element święconki i świątecznego stołu.

wielkanocne pisanki

Pokutny chrzan

Wielkanoc to nie tylko suto zastawiony stół i obfita uczta. To także symbolika, którą pielęgnujemy od wielu wieków. Świąteczne śniadanie zwykle zaczynamy od symbolicznego dzielenia się święconym jajkiem. Jednak w wielu miejscach Polski to nie jedyny zwyczaj – po dzieleniu się jajkiem, każdy z obecnych przy stole musi zjeść startą laskę chrzanu. Ostry smak chrzanu ma przypominać o częściowo pokutnym charakterze tego święta. Chrzan jest obecny na wielkanocnym stole przez całe śniadanie i stanowi dodatek do mięs i kiełbas. W niektórych regionach Polski podaje się także obok, albo zamiast żurku zupę chrzanówkę. Warzywo to miało też, poprzez swój intensywny smak, chronić biesiadników przed obżarstwem.

Na osłodę

Na Wielkanocnym stole znajdziemy przeróżne słodkości. Najbardziej charakterystyczne dla tych świąt są jednak baby i mazurki. Duże, pięknie wyrośnięte baby to powód do dumy każdej pani domu. Puszyste, oblewane lukrem są niewątpliwym symbolem tych świąt. Tradycja nakazywała pieczenie bab w Wielki Piątek. Ciasto, które okazało się zakalcem, lub które opadało było zwiastunem nieszczęścia. Wierzono, że wielkanocnym babom zaszkodzi zmiana temperatur, hałas i… przeciąg. Obok wielkanocnej baby na świątecznym stole znajdziemy kolorowe, bogato zdobione mazurki. Najważniejszym elementem tego ciasta są właśnie zdobienia – pięknie namalowane lukrem bazie, ale też ozdoby w postaci bakalii, słodkich mas czy różnych pianek i galaretek. Historia mazurka nie jest znana, chociaż przypuszcza się, że ciasto przywędrowało do nas z Turcji.

wielkanocna baba

Wróć do góry - Forrest