+48 795 442 384
Rezerwacja Online
Rezerwacja

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być pożywne i dostarczyć nam dużo energii byśmy mogli dzielnie stawić czoła wyzwaniom dnia.  Dlaczego jeszcze śniadanie jest takie ważne w naszym jadłospisie i co powinniśmy zjadać rano? 

Dlaczego śniadanie jest ważne?

Podczas snu metabolizm organizmu znacznie spowalnia, dlatego istotne jest, żeby po przebudzeniu trochę go rozbudzić i przyspieszyć. Właśnie dlatego tak ważne jest pełnowartościowe śniadanie zjedzone do dwóch godzin po przebudzeniu. Pierwszy posiłek ma dostarczyć organizmowi energii i niezbędnych składników odżywczych, które odpowiadają za jego prawidłowe funkcjonowanie. Śniadanie to nie tylko próba zaspokojenia głodu, ale także realny wpływ na naszą koncentrację, zapamiętywanie i rozwój intelektualny. Według badań, osoby spożywające codziennie śniadania są mniej narażone na nadciśnienie tętnicze, zespół metaboliczny, cukrzycę typu 2 i otyłość. Osoby, które pomijają śniadanie w swoim jadłospisie, rekompensują je sobie pochłaniając większe posiłki w późniejszym czasie. Oznacza to, że w mniejszej liczbie posiłków spożywamy tyle samo kalorii co niekoniecznie jest korzystne.

śniadanie zielona góra

Ile kalorii?

Skoro o kaloriach już mowa, ile powinno ich dostarczyć samo śniadanie? Pamiętajmy, że pierwszy posiłek ma dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę energii, która pozwoli efektywnie rozpocząć dzień. Dobrze będzie, jeśli śniadanie stanowiło około 25-30 procent energii z całodziennej diety. Przy diecie 2000 kcal, będzie to w takim razie około 500 kcal. Co dostarczy nam takiej ilości energii? Mogą to być trzy łyżki płatków owsianych na mleku z orzechami czy kanapka z wędliną i sałatka z pomidorów i ogórków z lekkim dressingiem.

Jakość, nie ilość

Kolejnym ważnym punktem, o którym warto pamiętać przy przygotowywaniu śniadania jest jego jakość. Oczywiście możemy zapchać się mało wartościowymi produktami, które pozwolą nam osiągnąć wspominanie 500 kcal, jednak przez brak cennych składników odżywczych takie śniadanie nie nasyci nas na długo. Jak zatem skomponować dobre śniadanie? Dobrze, jeśli śniadanie będzie się składało z pełnoziarnistych produktów zbożowych – pieczywa razowego, płatków zbożowych, musli czy otrębów. Te produkty są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który daje nam uczucie sytości. Dodatkowo dostarczają one węglowodanów złożonych, które trawione są powoli, dzięki czemu stopniowo uzupełniają energię w organizmie. Do produktów zbożowych dobrze pasować będzie:

  • nabiał – mleko, jogurt, kefir, twaróg, maślanka, ser żółty,
  • produkty białkowe – wędliny, jajka, pasty z roślin strączkowych,
  • duża ilość warzyw i owoców.

Połączenie produktów zbożowych z nabiałem sprzyja lepszemu przyswajaniu białka. Jeśli jesteśmy już przy białkach, warto pomyśleć o śniadaniu białkowo-tłuszczowym – awokado zapiekane z jajkiem czy z pastą z roślin strączkowych lub jajecznica na szynce to również dobre rozwiązania. Należy tylko pamiętać, by przy śniadaniu białkowo-tłuszczowym uzupełnić węglowodany w kolejnych posiłkach.

śniadanie w zielonej górze

Dodatki do śniadania

By jeszcze bardziej wzbogacić i urozmaicić nasze śniadanie, warto pomyśleć o dodatkach do niego. Dobrze jest wziąć pod uwagę źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych – orzechy, pestki dyni, słonecznika czy siemię lniane. Warte uwagi są szczególnie orzechy, które zawierają białko o wysokiej wartości odżywczej, błonnik, kwas foliowy, witaminy antyoksydacyjne, sterole roślinne oraz magnez i potas. Te mikroelementy obniżają stężenie cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi oraz zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.

Czego unikać?

Czasem w biegu łapiemy po prostu słodką drożdżówkę i wyruszamy do pracy. To duży błąd! Dlaczego? Cukry proste w niej zawarte zostaną wchłonięte i wykorzystane przez organizm bardzo szybko – to sprawi, że wkrótce znów będziemy głodni i zamiast zjeść kolejny posiłek po 3 godzinach, sięgniemy po jakąś słodką przekąskę. Odradzamy też  jajecznicę na boczku czy kiełbasie – posiłek ten będzie wyjątkowo ciężkostrawny i bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą prowadzić do rozwoju chorób serca.

pożywne śniadanie w zielonej górze

Pożywne śniadanie w ForRest

Chyba nie musimy Was już przekonywać, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Z tą wiedzą, zapraszamy na naturalne i świeże śniadanie przygotowywane codziennie w naszej restauracji. Veranda Breakfast w ForRest to miejsce stworzone specjalnie z myślą o naszych gościach, którzy chcą spróbować pysznych i zróżnicowanych posiłków. Nasze śniadania dostarczają energii na cały dzień i pozwalają naładować baterie przed pełnym pracy i atrakcji dniem. W menu można znaleźć bogaty wybór produktów, w tym własnej roboty przetwory, najlepszą jajecznicę, racuszki z jabłkami według babcinego przepisu, świeże soki i aromatyczną kawę. Na śniadania zapraszamy od poniedziałku do piątku w godzinach 7.00-10.00 oraz w weekendy w godzinach 8.00-11.00.

pożywne śniadanie w zielonej górze forrest

 

 

 

 

Wróć do góry - Forrest